Výživa pro zdravé tělo i duši

  • 10. října 2025
    10:50 – 11:40
  • Zasedací místnost 343 (Akademický senát), Komenského náměstí 2
  • Registrace na akci
    Událost již proběhla

Data ČSÚ poukazují na stále rostoucí problém s nadváhou a obezitou. Ve věku 16–34 let má normální hmotnost 59 % české populace a s věkem toto číslo výrazně klesá. U osob starších 65 let má normální hmotnost už jen 24 %, zatímco každý čtvrtý senior trpí obezitou (ČSÚ, 2023).

Odborníci mají poměrně jasno v tom, jak s nadváhou, obezitou a zdravotními problémy s nimi spojenými zatočit, nicméně veškeré programy zatím ztroskotávají na tom, že se neobejdou bez poměrně zásadní angažovanosti každého klienta.

Nesmíme však zapomínat, že dietní kultura, mezigenerační přenos i tlak na vzhled sehrály svou roli, a tak je nárůst problémů se vztahem k vlastnímu tělu a k jídlu také na vzestupu. Vedle rostoucího problému s obezitou tu tedy máme další, neméně závažný problém, kterému musíme čelit. Dokonce bylo prokázáno, že obezita je jedním z rizikových faktorů pro rozvoj poruch příjmu potravy.

Jak se na tuto problematiku dívá nutriční terapeutka, která už 10 let dennodenně pracuje s klienty a provází je úpravami tělesné hmotnosti? Jaké jsou nejčastější chyby v jídelníčcích a mají lidé obecně správnou představu o tom, jak by se měli stravovat a nebo stále podléhají výživovým mýtům? Jak nejlépe motivovat ty nejzarytější odpůrce zeleniny nebo pohybu? A jakou roli v tom všem hraje vysoká konzumace alkoholu? A jak hledat v jídle svobodu a balanc, namísto striktního dodržování přísných pravidel?

Přednášející

Ing. Mgr. Veronika Pourová

  • Nutriční terapeutka a technoložka potravin
  • Spoluzakladatelka projektu Ne hladu
  • Spoluautorka knihy O výživě
  • Spoluautorka kuchařek Vyváženě
  • Spolumoderátorka podcastu O výživě a Jezte, ať vám to sluší

K výživě ji přivedla touha pomáhat lidem najít cestu ke zdravějšímu životnímu stylu tak, aby jídlo zůstalo potěšením a ne stresem. Vystudovala nutriční terapii a výživu dětí a dospělých na 1. lékařské fakultě UK a technologii potravin na VŠCHT. Pokračuje doktorským programem Hygiena a Epidemiologie na lékařské fakultě MUNI, kde také přednáší pro studenty nutriční terapie. Už 10 let se zabývá individuálním poradenstvím v oblasti zdravé výživy, sportovní výživy, redukce hmotnosti a výživy při vybraných onemocněních, pořádá přednášky a semináře na populární témata ve výživě a jejím cílem je dostat k veřejnosti pravdivé a nezkreslené informace o výživě. Vede síť nutričních poraden Ne hladu ve 4 českých městech a pravidelně vystupuje v médiích.

Místo konání

Načítám mapu…

Kontaktní pracoviště

Poradenské centrum MU (wellbeing@muni.cz)

Přihlášení

Registrace je uzavřena

Událost již proběhla.

Sdílení události

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info